ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-2)

Της Αναστασίας Τσαρούχα – Δημοτικής Συμβούλου Ιστιαίας

Η εφαρμογή του Καποδίστρια 2 απ' ότι όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί και με αυτόν θα πορευτούμε στις δημοτικές εκλογές του 2010.Για να έχει επιτυχία όμως το νέο εγχείρημα πρέπει πρώτα και κύρια να εξασφαλίζει , θεσμοθετημένα, τους οικονομικούς πόρους και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ώστε ο κάθε δήμος να αποτελεί ένα κύτταρο ανάπτυξης, δημιουργίας και παραγωγής. Να έχει εκείνα τα εχέγγυα που θα του επιτρέψουν να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για τις καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντα σε αυτούς χώρο.

Οι συζητήσεις είναι πολλές και οι προτάσεις διάφορες. Προτάσεις από την κεντρική εξουσία, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΕ και από τα επιμέρους δημοτικά συμβούλια. Μια ανάλογη συζήτηση έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο της Ιστιαίας. Η πρότασή μου ήταν η συνένωση των δήμων Αρτεμισίου, Ωρεών, Ιστιαίας, Αιδηψού και της κοινότητας Λιχάδας, γιατί πιστεύω ότι γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά υπάρχει ένας ιστός συνοχής. Η Ιστιαία ήταν ανέκαθεν το διοικητικό κέντρο όλων αυτών των περιοχών και η συναναστροφή των κατοίκων ήταν και εξακολουθεί να είναι δεδομένη. Όλοι οι δήμοι έχουν τα παράλιά τους, τα τουριστικά τους θέρετρα, έχουν και τα δημοτικά διαμερίσματα της ενδοχώρας. Ζούμε σε μια ευλογημένη αν και παραμελημένη από τη κεντρική εξουσία περιοχή, σε αυτή τη βόρεια άκρη της Εύβοιας που μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και τα δυο και που όλοι οι δήμοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τα ίδια σχεδόν προβλήματα.

Υπάρχει όμως και άλλη πρόταση. Ο δήμος της Αιδηψού να είναι ξεχωριστός δήμος. Στην πρόταση αυτή εκτός των όσων προανέφερα είμαι αντίθετη και με την αιτιολογία που προβάλλεται. Είναι αυτός ο διαχωρισμός που γίνεται και τον οποίο θα τολμούσα να χαρακτηρίσω ρατσιστικό, που ξεχωρίζει τους δήμους σε έναν καθαρά τουριστικό και στους άλλους, με τους αγροτοποιμένες.

Είναι γεγονός ότι τα Λουτρά της Αιδηψού ζουν κατ' εξοχήν από τον τουρισμό. Από τον τουρισμό όμως προσπαθούν να ζήσουν η Λιχάδα, ο Πύργος, οι Ωρεοί , το Πευκί κ.λ.π. Είναι γεγονός επίσης ότι εξ' αιτίας του τουρισμού οι κάτοικοι της Αιδηψού έχουν αναπτύξει ένα υψηλότερο βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί λόγο διαχωρισμού. Η συνένωση θα πρόσθετε τα στοιχεία εκείνα στα οποία υστερούν οι υπόλοιποι, όχι εις βάρος της Αιδηψού αλλά υπέρ της ανάπτυξης όλων. Εξάλλου κοινή διαπίστωση είναι ότι και τόσα χρόνια που πορεύεται σαν ξεχωριστός δήμος δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο από τους άλλους. Είναι ένας δήμος χρεωμένος και με τεράστια προβλήματα. Επιτρέπεται για παράδειγμα αυτή η πανέμορφη λουτρόπολη, η ξεχωριστή από αρχαιοτάτων χρόνων να μην έχει λύσει τόσα χρόνια το πρόβλημα του αποχετευτικού της ή επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα για τη «λειτουργία» του βιολογικού καθαρισμού;

Αν αντιμετώπιζα το θέμα κι εγώ τοπικιστικά θα έπρεπε να προτείνω η Ιστιαία να είναι ένας ξεχωριστός δήμος γιατί έχει ρυθμισμένα τα οικονομικά, χωρίς οφειλές και χωρίς δάνεια. Γιατί οι δημότες της Ιστιαίας να επιφορτιστούν με τα τεράστια χρέη και τα πρόστιμα όλων των υπολοίπων;

Δεν είμαι όμως αυτής της λογικής των αποκλεισμών και της εγωιστικής και υπεροπτικής ματιάς. Πιστεύω ότι αυτό που λείπει και χρειάζεται αυτός ο τόπος, αυτή η όμορφη γωνιά της χώρας μας είναι οι άνθρωποι. Χρειάζονται άνθρωποι νέοι, όχι κατ' ανάγκη ηλικιακά, αν και με τη σημερινή κατάσταση, την απαξίωση και την αμφισβήτηση των πάντων από τη νεολαία, οι νέοι είναι ζητούμενο και θα έπρεπε να είναι επιδίωξη όλων μας , η ανάδειξη και η ενασχόληση νέων με τα κοινά.

Χρειάζονται άνθρωποι με νέες ιδέες, με νέες προοπτικές, εκτός κυκλωμάτων και διαπλοκών, με πολιτική ηθική και αξίες και που δεν λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Που να διαθέτουν τα προσόντα και να έχουν τις δυνατότητες εκείνες που θα τους κάνουν να προχωρήσουν τα πράγματα πιο πέρα και πιο ψηλά, απ' ότι είναι σε όλους τους δήμους, ως τα τώρα, για να υπάρξει, γιατί όχι; μια ευρωπαϊκή προοπτική ανάπτυξης.

Ευχαριστώ που μου διαθέσατε χώρο για να εκθέσω τις απόψεις μου


(Δείτε το άρθρο στο ιστολόγιο της εφημερίδας Βόρεια Εύβοια)

Καποδίστριας 2 - Οι συνενώσεις των δήμων


Του Βασίλη Κεδίκογλου, πρώην βουλευτή Ευβοίας ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση διαρκώς επανέρχεται. Διατυπώνονται προτάσεις από τα όργανα των Δήμων - ΤΕΔΚΕ, ΚΕΔΚΕ - οι οποίες αναφέρονται μόνον στον αριθμό των νέων Δήμων, στον βαθμό συμπτύξεως.

Όλη η συζήτηση εξαντλείται στην εξεύρεση του μαγικού αριθμού. Δεν κρύβεται: όλες οι προτάσεις προσπαθούν να περισώσουν κάποιες ισορροπίες στις επικείμενες εκλογές.
Εν' τούτοις το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: Γιατί προχωρούμε στην αλλαγή, ποιο και τι είναι αυτό που δεν ικανοποιείται από την σημερινή διάρθρωση. Το ερώτημα αυτό ούτε τίθεται και φυσικά ούτε απαντιέται. Το μόνο που διατυπώνεται είναι: Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλοι, ώστε να έχουν δύναμη ουσιαστικής παρέμβασης, αλλά και τόσο μικροί ώστε να είναι λειτουργικοί. Αυτή η διατύπωση είναι της δεκαετίας του 1970, των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, προ της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και θέλει τον Δημότη, σε άμεση σχέση με τους δημοτικούς άρχοντες, με ό,τι αυτό σημαίνει...

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Σερβιτόρο της Εύβοιας

ΣΥΝ: Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Χαλκίδα 6/10/2008

Για τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις που στήριξε στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση είναι:

1) Να είναι αυτή συνολική και να καλύπτει την κεντρική κρατική και αποκεντρωμένη διοίκηση και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση από κοινού και όχι να είναι αποσπασματική που θα περιορίζεται μόνο σε συνενώσεις Δήμων και Νομαρχιών.

2) Να γίνει πλήρης εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος. Διότι Διοικητική Μεταρρύθμιση χωρίς επάρκεια πόρων στην Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος για να ασκεί όλες τις αρμοδιότητές της είναι απαράδεκτη. Επιμένουμε σε μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και ανακατανομή των πόρων προς όφελος της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος. Είμαστε αντίθετοι σαφώς με την επιβολή νέων φόρων και την μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

3) Να είναι δημοκρατική. Οι αλλαγές να αποσκοπούν...

Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιο της εφημερίδας Βόρεια Εύβοια