Οι προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.)
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Απόψεις φορέων, Υπέρ του διαχωρισμού Β και ΒΚ Εύβοιας
Το Ι.Τ.Α. (ανήκει στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) συνέταξε μελέτη με προτάσεις για τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων κατά την επόμενη φάση της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Τα βασικά σημεία της μελέτης είναι τα εξής:
- Το πρόγραμμα «Καποδίστριας Ι» δεν πέτυχε πολλούς από τους στόχους του αλλά παραμένει θετικό βήμα.
- Σημαντικό ρόλο στα προβλήματα που αντιμετώπισε το πρόγραμμα «Καποδίστριας Ι» έπαιξε η λανθασμένη θεσμική και οικονομική αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση.
- Η νέα διοικητική αναδιάρθρωση θεωρείται φυσική και απαραίτητη συνέχεια του «Καποδίστρια Ι» και συνάδει με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε..
- Η μεταρρύθμιση στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συμπαρασύρει όλη την διοικητική διάρθρωση (και φιλοσοφία διοίκησης) της χώρας.
- Οι δήμοι θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλοι ώστε να έχουν δύναμη ουσιαστικής παρέμβασης αλλά και τόσο μικροί ώστε να είναι λειτουργικοί.
- Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί:
από τη μεταφορά οικονομικών πόρων,
από την αλλαγή στον τρόπο άσκησης της διοίκησης από τους νέους δημοτικούς άρχοντες,
από τη στελέχωση με ειδικό επιστημονικό προσωπικό,
από την παροχή διεξόδων για ενεργή συμμετοχή των πολιτών. - Τα κριτήρια που προτείνονται για τις συνενώσεις είναι κυρίως χωροταξικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και αναπτυξιακά.
Οι προτάσεις του Ι.Τ.Α. για την Εύβοια συνοψίζονται στον παρακάτω χάρτη.
Ο «Καποδίστριας 2» και η Βορειο-Κεντρική Εύβοια
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Απόψεις πολιτών, Βόρεια Εύβοια, Υπέρ του διαχωρισμού Β και ΒΚ Εύβοιας
του Δημ. Θεμ. Κλωτσοτύρα
Ο «Καποδίστριας 2» βρίσκεται πια «προ των πυλών». Και όπως ήταν φυσικό, ο δημόσιος διάλογος επί του θέματος έχει ήδη αρχίσει(1) και στον τόπο μας. Ευελπιστώ αυτό το άρθρο να συμβάλει στον εμπλουτισμό της σχετικής συζήτησης.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, και η όποια μεταρρύθμιση, προσδιορίζεται από δύο παραμέτρους: την «ουσία» και τον «τύπο». Για να έχει «ουσία», πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που αλλάζουν τις δομές της διοίκησης: εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, μεσο-μακροχρόνιο προγραμματισμό, αξιολόγηση προγραμμάτων και δημόσιων έργων πριν και μετά την υλοποίησή τους, αξιοκρατία στην επιλογή στελεχών, κλπ. Αυτά όμως είναι θέματα που μάλλον έχουν μπει στο περιθώριο και αυτό που κυρίως απασχολεί είναι ο «τύπος» της μεταρρύθμισης, δηλ. ποιοι δήμοι θα συνενωθούν, ποιος ο πληθυσμός τους, η γεωγραφική τους έκταση, κλπ. Σ’ αυτό το άρθρο θα αφεθώ να... παρασυρθώ από το γενικότερο κλίμα και θα ασχοληθώ κι εγώ με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Οι συνενώσεις των δήμων, λοιπόν, προτείνεται να γίνουν με βάση γεωγραφικά, οικονομικά, πληθυσμιακά και κοινωνικο-πολιτισμικά κριτήρια(2). Το ερώτημα είναι αν με βάση αυτά, οι δήμοι Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως της Βορειο-Κεντρικής Εύβοιας (στο εξής Β-Κ.Ευβ.) έχουν τα «τυπικά προσόντα» που απαιτούνται για να διεκδικήσουν την αυτόνομη συνένωσή τους.
Ας τα δούμε
Δεν έχει σταλεί ακόμα καμία άποψη βουλευτή
Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Απόψεις βουλευτών